keskiviikko 24. helmikuuta 2021

M-pentujen vanhemmat esittelyssä

Pentujen vanhempien esittely on hieman myöhästynyt täältä omien kiireideni vuoksi, mutta tässä on vihdoin aivan ihanat M-pentujen vanhemmat esittelyssä. Tällä hetkellä voin sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen meidän uusiin pikkuisiin, jotka ovat super reippaita ja kauniita pieniä toitsun alkuja.

Pentujen EMÄ:

Atacamigor Lil-Black Happy Together
"Olga"

Polvet: 1/1
Silmät: Terveet

 

 Pentujen ISÄ:

Micro Miracle's C Seventh Son Of The Empire

"Bruno"

Polvet: 0/0
Silmät: Terveet

Kuva Nina SaksmanOlga on meidän oma pieni ilopilleri, jolla on maailman kultaisin luonne. Olgan virallinen nimi Happy Together kuvastaa sitä täydellisesti ja Olga onkin luonteen puolesta aivan mahtava venäjäntoy. Se on todella iloinen, energinen, ihmisiä rakastava, onnellinen ja vilpitön pieni koira. Siitä pursuaa elämäniloa ja se on avoin kaikkea vastaantulevaa kohtaan. Se rakastaa tehdä täysillä asioita ihmisten kanssa ja sen kyky oppia asiat on aivan ilmiömäinen. Kotona se käpertyy onnellisena kainaloon nukkumaan ja osaa ottaa rennosti, mutta pomppaa salamana ylös heittäen ilovoltteja, kun sen kanssa alkaa jotain tekemään.

 


Voisi kuvailla, että Olgalla on hyvä tilannetaju. Se on tietyissä tilanteissa hyvin rauhallinen, eikä hössötä turhia, mutta siitä löytyy oikeissa tilenteissa myös säpäkkyyttä ja vilkkautta vaikka muille jaettavaksi. Olgan voi ottaa mukaan mihin tahansa ja se käyttäytyy kaikissa tilanteissa aina hyvin. Mukana töissä se on rauhallinen ja huomaamaton. Siitä saa tarvittaessa työkaverit tauolle mukavan seuralaisen, joka istuu sylissä ja jota saa rapsuttaa kyllästymiseen asti, mutta jos joku ei halua sille osoittaa huomiota, niin se vaan nukkuu tyytyväisenä omassa pedissä. Olga on myös matkustanut kaikilla mahdollisilla kulkuneuvoilla lentokoneesta junaan ja mikään matkustusmuoto ei ole sille ongelma. Hotellissa se on kuin kotonaan ja sen voi vaikka samantien jättää sinne yksin, niin se ei ole moksiskaan. Yövyimme myös astutusreissulla hotellissa, enkä kuullut kertaakaan Olgan haukkuvan hotellin äänille tai yksin huoneessa ollessa. Olga on todella luottavainen ja vaikka sen jättäisi johonkin yksin, niin se tietää, että omistaja tulee takaisin, eikä stressaa turhia.Olga harrastaa agilityä ja en tiedä voiko koira enempää rakastaa sitä lajia. Olga on agilityssä ihan elementissä. Agilityssä Olga on säpäkkä, hyvin vilkas ja sille saa nopeita toistoja, kun Olgan motto on, että kaikki tehdään täysiä! Välillä Olgan hössöttäessä agilityssä sattuu ja tapahtuu. On tullut lentokeinua "hups, en vaan malttanut pysähtyä" ja puomin alastulon nopeilla toistoilla sillä on myös jalka pari kertaa lipsahtanut ja Olga on muksahtanut puomin päältä alas. Olga ei ole kuitenkaan moksiskaan näistäkään tärskyistä. Ei se jää miettimään pieniä vaan sama tahti jatkuu sen jälkeenkin. Vaikka Olga hössöttää agilityradalla ja nostaa kierroksia, niin väliajat se odottaa kuitenkin nätisti boksissa tai seinään kytkettynä. Olga ei ikinä pidä itsestään meteliä (ei sellainen sovi arvon neidille), enkä voisi kuvitella sen huutavan tai riehuvan esim. boksissa. Olga kerkesi loppuvuodesta jo kisavalmiiksi, mutta korona ja myös pentuprojekti vaikuttivat siihen, ettei Olga valitettavasti kerinnyt kisaradoille vielä viime vuoden puolella, mutta tänä vuonna kisataan aivan varmasti.

Vuosi sitten kuvattu agilityvideo (valitettavasti Olgasta ei ole tuoreempaa videota):

  

Ulkoisesti Olga on todella kaunis. Sillä on hyvin kaunis nartun pää ja se on pitkäjalkainen, kevyt ja sporttinen rodunedustaja. Kooltaan Olga on n. 2,4kg ja 26 cm. Olga on kahdesti käynyt näyttelyissä ja saanut molemmilla kerroilla hienot arvostelut. Viime vuonna Olgan ollessa aikuisempi oli tarkoitus kiertää näyttelyitä enemmän, mutta valitettavasti näyttelyiden peruuntuessa Olga ei kerinnyt päästä näytille mihinkään. Olgan kaksi veljeä ja sisko ovat kaikki Suomen muotovalioita ja kaikilla on myös cacibeja Suomesta.

Olgalla on polvissa hieman löysyyttä, mutta se ei vaikuta millään lailla Olgan elämään, vaikka on sille sattunut ja tapahtunut tärskyjä paljon enemmän kuin monelle pelkkänä seurakoirana elävälle. Olgan kaikki sisarukset on tarkistettu polvista täysin terveiksi ja samoin myös Olgan vanhemmat (isän tulos uusittiin 6v. iässä). Myös pentujen isä ja sen sisarukset & vanhemmat ovat 0/0 polvisia. Olga on paljon liikkuva ja lenkkeilemistä rakastava. Olga myös tykkää palloista ja juoksemisesta. Sen luonne on aivan erinomainen seurakoiralle ja minulle Olgan luonne edustaa juuri oikeanlaista venäjäntoyn luonnetta. Rakastan sen iloisuutta, helppoutta, säpäkkyyttä ja koko pakettia. Toivottavasti Olgan ihana luonne periytyy myös näille pennuille. Olgalla on ennestään yksi pentue ja myös ne pennut ovat aivan ihanilla luonteilla varusteltuja ja ovat saaneet paljon kehuja omistajilta. Kaksi Olgan pennuista on kokeillut agilityä ja erityisesti Olgan tytär tuntuu olevan agilityssä kuin äitinsä ja harrastaakin lajia tavoitteellisesti. En malta odottaa, että näen jossain vaiheessa tyttären myös kisaradoilla!

 


 

Koko emänpuolen suku on täynnä todella kivaluonteisia ja hyvin sporttisia koiria. Tämän suvun koirat ovat tyypillisesti liikuntaa rakastavia yksilöitä, joten pennuistakin odotetaan hieman aktiivisempia pikkukoiria. Olgan Hippu-veli toimii ala-asteella koulukoirana ja sillä on ihan käsittämättömän pitkä pinna ja hyvä hermorakenne. Huppis-veli on sähikäinen agilityradoilla ja kolme kisastarttia ovat tuoneet sille jo ensimmäisen LUVAn. Myös Huppiksen lupaavasti alkanut kisaura sai taukoa kisojen peruuntuessa, mutta odottakaa vaan kun kisat jälleen alkavat pyörimään, niin H&O-kaksikko tulee ryminällä taas. :) Olgan suku on hyvin agilitypainotteinen:

Olgan isä kisaa agilityä pikkumini2 -luokassa
  C.I.B & FI & NO & DK & POHJ & EE & LV & LT & BALT & BY & RU & CZ MVA HeW-17 FIV-16 DKV-16 FIJV-15 HeJW-15
Atacamigor Lil-Black Fandom

Agilityvideo Hepusta:


Olgan veli kisaa agilityä pikkumini 1 -luokassa
FI & EE & CZ MVA EE & LV & LT & BALT JMVA FIV-17 FIJV-17 HeJW-17 PMJV-17 TLNJW-18
Atacamigor Lil-Black Hey Wow Yeah Yeah
 
Olgan isoisä kisasi agilityä MINI3-luokassa.
FI & NO & SE & POHJ & EE & LV & LT & BALT & BY MVA EE & LV & LT & BALT & BY JMVA FIV-09 PMV-09 EEV-09 EEJV-09 BYV-09 BYJV-09 KBHW-09 LTV-10 EEV-10 HEW-11 HEW-12
Konkkaronkan Ihme Igor


Olgan isomummi kisasi agilityä MINI2-luokassa.
FI MVA EUJV-16
Tastaway's Ullamaija

 

Suvussa ei ole pelkästään agilitykoiria vaan Olgan veli Hippu (FI MVA Atacamigor Lil-Black Hello Friday) toimii tykättynä koulukoirana ala-asteella:Olgan suku on minulle hyvin mieluista ja tuttua. Minulla on omistuksessa neljä sukupolvea tätä sukua ja olen iloinen voidessani sanoa, että pentujen isoisoisä Ville täyttää ensi kuussa jo 13 vuotta, eikä ikä vieläkään rajoita vanhan herran menoa!

Kuva Katja Säilynkangas
 

Pentujen isä Bruno asustelee lemmikkikoirana ja harrastaa omistajansa kanssa doboa. Bruno on aivan ihanaluonteinen ja myös komea ja hyväkarvainen pieni uros. Se on luonteeltaan vilkas ja touhukas. Kun menimme Olgan kanssa Brunon luokse, niin Olgakin rakastui Brunoon samantien. Olga oli alkuun kantokassissa ja oli tulla läpi koko kassista, kun sillä oli niin palava kiire sulhasen luokse. Kassista vapauduttua se hyökkäsi niin innolla Brunon kimppuun heittäen ilovoltteja samalla, että Brunokin ensin kauhistui, että mikä hirveä pyörremyrsky hänen kimppuun on käynyt. 

 Bruno teki livenä minuun vielä suuremman vaikutuksen kuin kuvissa. Se oli hyvin iloinen, vilkas ja sosiaalinen pieni poika. Itse asiassa monilta ominaisuuksilta Bruno oli hyvin samankaltainen kuin Olgakin. Omistajan kertoman mukaan Bruno on maailman herttaisin ja sympaattisin pikkuinen ja se on yltiösosiaalinen kaikkea kohtaan. Ei pelkästään ihmisiä vaan myös koiria, kissoja ja muita eläimiä kohtaan. Luonteeltaan Bruno on myös lempeä ja ennemminkin alistuva kuin dominoiva. Jännissä tai pelottavissakaan tilanteissa Bruno ei ikinä ole murissut. Kooltaan Bruno on noin 23cm ja 2,1kg ja hampaat ovat 6x6 (oikea purenta).

 


Kuvat Nina Saksman
 

Olen nähnyt useamman Brunon sisaruksenkin livenä ja tykännyt niistä kovasti. Brunon pari sisarusta ovat menestyneet hienosti näyttelykehissä ja vaikka Bruno ei olekaan näyttelykehissä vielä kerinnyt käymään, niin sillä on silti erinomainen rakenne. Olen iloinen, että sain käyttää juuri Brunoa Olgalle. Venäjäntoy-rodussa on ongelmana niin suomessa kuin ulkomaillakin, että jalostukseen käytetään vain samoja näyttelymenestyneitä koiria ja tästä syystä jalostukseen käytetään vain murto-osaa potentiaalisista koirista. Näillä koirilla on kuitenkin hienoja sisaruksia, pentuja jne. joilla olisi myös paljon annettavaa jalostuksessa. Olgalle päädyin käyttämään tällaista lupaavaa ja ihanaa poikaa luottaen omaan makuuni, että juuri Bruno olisi Olgalle se sopivin vaihtoehto ja olen todella tyytyväinen valintaani. Suomessa on tällä hetkellä vain kaksi vahvistettua Kansainvälistä muotovalio C.I.B. -titteliä pitkäkarvaisilla uroksilla ja nämä molemmat urokset löytyvät meidän pentujen sukutaulusta. Olgan isä on C.I.B. Atacamigor Lil-Black Fandom ja Brunon isä C.I.B. Erminall Rozhdenny Pobezhdat. 

 

Bruno harrastaa doboa


Olgalle urosta miettiessä Brunosta löytyi paljon niitä ominaisuuksia, mitä juuri Olgan sulhaselta halusin. Luonteen lisäksi myös ulkonäöllisesti Bruno vaikutti Olgalle sopivalta vaihtoehdolta. Sekin on sporttinen ja sillä on kaunis rodunomainen uroksen pää ja vahvat leuat, myös alaleuka. Brunolla on hyvänpituinen runko ja tämä olikin minulle tärkeää, koska Olga on itse aika lyhyehkö rungolta. Brunolla on myös erinomainen karva. Olga on siitä hassu, että se tiputtaa aina karvanvaihdon yhteydessä melkein kaikki karvansa, joten se on osan vuodesta aika niukassa karvassa. Olgan aiemmat pennut ovat tosi hyväkarvaisia, eikä minua haittaisi, vaikka nämäkin pennut perisivät hieman emäänsä runsaamman karvoituksen. Tästä syystä käytin mielelläni Olgalle hyväkarvaista urosta. Brunon sukua on myös tutkittu kattavasti polvista ja silmistä suomessa/ruotsissa, mikä oli myös yksi tärkeä kriteeri urosta miettiessä. Kiitos Brunon taustajoukoille, että sain käyttää tätä ihanaa urosta Olgalle!

 Pennuista odotetaan kasvavan liikunnallisia, reippaita ja iloisia pieniä koiria monenlaiseen menoon. Jos pennut tulevat yhtään vanhempiinsa niin ne ovat aivan varmasti ihania seurakoiria, mutta luonnetta riittää myös monipuoliseen harrastamiseen. Kuitenkin pennut luovutetaan ensisijaisesti lemmikkikoteihin. Niitä ei myydä koteihin, jossa lajiharrastaminen menee koiran hyvinvoinnin edelle. 

M-pentujen sukutaulu: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoI=FI35628/19&ReknoE=FI13345/17

Pennuista on tänään koitettu ottaa uusia kuvia. Meno on jo todella vilkasta, eikä pennut pysy enää hetkeäkään aloillaan (muuta kuin nukkuessa). Jos kuvien joukossa on yhtään onnistuneita kuvia, niin laitan niitä tänne pentublogiin huomenna/ylihuomenna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti